Numer 1/2015 - Jak zachować walory smakowe dziczyzny

W poprzednim numerze naszego kwartalnika zachęcałem do korzystania z możliwości przyrządzania potraw z dziczyzny.
Starałem się opisać różnicę w jakości mięsa z pozyskanej przez nas zwierzyny w porównaniu z kupowanym w sklepie - pochodzącym z hodowli przemysłowej. Za korzystaniem z pozyskanych tusz przemawiają również względy finansowe. Przy aktualnym poziomie cen skupu dziczyzny „czyste” mięso z upolowanej sztuki cenowo jest na tym samym poziomie jak „sklepowe” - przy ogromnej różnicy jakościowej (oczywiście na korzyść dziczyzny).

...

I teraz rzecz najważniejsza - zabezpieczenie mięsa w taki sposób, aby nie wysychało w trakcie przechowywania. Nie wszyscy wiedzą, że mięso zamrożone wysusza się w czasie przechowywania. Najczęściej powoduje zmianę jego koloru, smaku i konsystencji. Staje się brunatne i twardawe. Przypuszczalnie jest to przyczyną powszechnie panującego przekonania, że trzeba będzie to mięso długo dusić, a i tak będzie twardawe. Aby uniknąć takiego efektu, trzeba starannie zabezpieczyć mięso przed możliwością kontaktu z powietrzem, które powoduje wysychanie i utlenianie się mięsa. Nie wystarczy zapakować mięso do woreczka foliowego, który będzie zawiązany - to za mało.

...

Warto uwzględnić jeszcze jedną uwagę praktyczną - pakujmy kawałki mięsa takiej wielkości, które zużywamy jednorazowo. Unikniemy dzięki temu problemu z powstaniem nadmiaru produktu, którego nie jesteśmy w stanie skonsumować w krótkim okresie. Można oczywiście ponownie zamrozić już przyrządzony posiłek, ale chyba zawsze lepiej zjeść dwa świeże kotlety jak dwa odgrzewane.

 

Na lekturę całego artykułu zapraszamy do Kwartalnika.

 

Orez-L2

Aktualny numer

1/2018

2018 1

Orez-L