Numer 1/2016 - Łopatka z jelenia duszona z wanilią

2016 1 lopatla z jelenia

 

 

Dzisiejsza kuchnia myśliwska zna wiele smakowitych dań z dziczyzny. Polowanie bowiem było nie tylko ulubioną rozrywką możnowładców i szlachty, ale też jedną z głównych metod zapełniania spiżarni. Lasy, pola, łąki, wody dostarczały do spiżarni i na stoły polskie ogromną różnorodność zwierzyny, z której przyrządzano mnóstwo atrakcyjnych potraw. Do kuchni dworskich trafiały również jaja dzikich gęsi i kaczek, nurów łabędzi, perkozów, czajek. Najważniejsze jednak było mięso zwierzyny czworonożnej, miedzy innym saren, dzików i jeleni. To właśnie łopatka z jelenia będzie dzisiaj odgrywała gówna rolę w daniu którego przepis polecam.

 

Na lekturę całego artykułu zapraszamy do Kwartalnika.

 

 

Orez-L2

Aktualny numer

1/2018

2018 1

Orez-L